Znaczenie opowiadań w kulturach świata: mit, legenda, opowieść.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem konwersji materii, jaki zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) spożyć cukry z soku z winogron, by uwolnić dwutlenek węgla oraz alkohol etylowy, jaki pozostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona oraz warunków. Na przykład w winach stołowych jest pomiędzy 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry pomiędzy 16 a 18 procent. Najczęstszym sposobem w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki buchania – dowiedz się znacznie więcej na domenie internetowej wina. Wina mają co więcej niewielkie ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one otwartym wynikiem fermentacji, jakkolwiek hydrolizy pektyn (odnajdujących się w skórce winogrona) za wsparciem przedsięwzięcia enzymów. Bowiem pektyna znajduje się bardziej w skórce niż w soku, białe wina obejmują niemało mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W co niektórych wypadkach się podgrzewa sok, żeby usunąć tą kompozycja metylową, chociaż w takiej ilości nie jest ona wroga dla organizmu ludzkiego.
1. Tutaj
2. Zobacz stronę
3. Przejrzyj
4. Otwórz link
Mody w sztuce: od impresjonizmu po postmodernizm.